Repozitorijumi

 

Značajan broj naučno-istraživačkih ustavnova u Srbiji je prepoznao potrebu da rezultate svojih istraživanja učini vidljivijim i dostupnijim kroz različite vrste repozitorijuma i digitalnih arhiva. Većina repozitorijuma je bazirana na popularnoj platformi otvorenog koda DSpace, ali postoje i primeri samostalno razvijenih repozitorijuma za specifične potrebe institucije. Na ovoj mapi se nalaze linkovi do trenutno aktivnih nacionalnih, institutskih i tematskih repozitorijuma u Srbiji koji ispunjavaju uslove vezane za standarde mašinske čitljivosti. Pozivamo vas da nam, koristeći formular koji se nalazi u dnu stranice, pošaljete informacije o repozitorijuma kojih nema mapi i da pomognete da naša lista bude kompletnija i sveobuhvatnija.

 

See full screen

Mapa je izrađena uz pomoć aplikacije uMap. Podaci se mogu preuzeti u skladu sa licencom Open Database License (ODbL).
* Kosovo prema Rezoluciji SB UN 1244
open

 

Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, Državni univerzitet u Novom Pazaru i Univerzitet umetnosti u Beogradu pokrenuli su institucinalne repozitorjume izrađene na platformi DSpace-CRIS. Pet državnih univerziteta je primenilo prilagoćenu verziju ove platforme koja je razvijena u okviru projekta BE-OPEN (Boosting Engagement of Serbian Universities in Open Science) i dostupna je za besplatno preuzimanje sa servisa GitHub. Svi pokrenuti repozitorijumi incijalno sadrže popise fakulteta i departmana, spiskove istraživača i metapodatke preuzete iz citatne baze Scopus. Uz pomoć jednostavne procedure istraživači su u mogućnosti da uvezu podatke i iz drugih servisa kao što su COBISS+, ORCID ili CrossRef.

 

Repozitorijum Univerziteta u Novom Sadu

 Repozitorijum Univerziteta u Nišu

 Repozitorijum Univerziteta u Kragujevcu

 Repozitorijum Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Repozitorijum Univerziteta umetnosti u Beogradu

Prijavite repozitorijum

 Na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. pošaljite sledeće podatke:

  • Naziv repozitorijuma
  • URL adresu repozitorijuma
  • Naziv institucije
  • Adresu institucije.