Otvorena metodologija

Primeri istraživanja i softvera otvorenog koda

Pojam “otvorena metodologija” obuhvata proceduralna, tehnička i tehnološka rešenja namenjena primeni u naučnim istraživanjima, koja su otvoreno dostupna naučnoj zajednici. Ova rešenja mogu biti dostupna u svom konačnom obliku, ali su najčešće otvorena za dalji razvoj, što podrazumeva da svaki član naučne zajednice može doprineti njihovom unapređenju. Ključna karakteristika otvorenih metodologija je njihova transparentnost, odnosno njihova direktna primenljivost od strane krajnjeg korisnika. U ovom trenutku, verovatno najbolju ilustraciju otvorenih metodologija predstavljaju različita softverska rešenja, poput statističkog programskog okruženja R ili softverskih rešenja poput statističkih paketa JASP ili jamovi. Pomenuti statistički softveri su pogodni za primenu u najširem spektru naučnih disciplina. Na univerzitetima u Srbiji, R okruženje je u širokoj primeni, a paketi JASP i jamovi primenjuju se u nastavi na Filozofskom i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Pozivamo vas da isprobate neka od ovih rešenja i eventualno doprinesete njihovom razvoju.

U psihologiji i srodnim naučnim disciplinama, od posebnog značaja je repozitorijum otvoreno dostupnih upitnika IPIP (International Personality Item Pool), koji je najvećim delom preveden i na naš jezik. U okviru Psihometrijskog centra u Kembridžu, razvijena je platforma Concerto, namenjena onlajn računarskom adaptivnom testiranju. Pozivamo Vas da isprobate neke od testova kognitivnih sposobnosti razvijenih u okviru projekta ICAR (International Cognitive Assessment Resources), od kojih su neki bazirani na Concerto platformi:

FaceIQ
Ovde je nekoliko zanimljivih testova koji mere različite aspekte sposobnosti opažanja lica, kao i inteligenciju i osobine ličnosti. Ukoliko imate pitanja vezanih za ovaj test, molimo Vas da pišete na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

SAPA
Projekat SAPA nastoji da unapredi izučavanje individualnih razlika. Test, koji nije uvek iste dužine, sastoji se od različitih vrsta pitanja koja će Vam pomoći da istražite svoje osobine ličnosti i kognitivne sposobnosti. Ukoliko imate pitanja vezanih za ovaj test, molimo Vas da pišete na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Igra prostornog planiranja
Isprobajte novu igru mapiranja, procenite svoje sposobnosti planiranja prostora, i zabavite se "putujući" onlajn. Ukoliko imate pitanja vezanih za ovaj test, molimo Vas da pišete na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Kompleksniji test numeričkog rezonovanja
Testirajte svoje kognitivne sposobnosti novim testom inteligencije. Ovaj test, koji je nešto teži, sadrži zadatke numeričkog rezonovanja, kao i zadatke tipa matrica. Ukoliko imate pitanja vezanih za ovaj test, molimo Vas da pišete na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..